KEK HATI PAREK
๐Bahan – bahan ๐:
500 gram tepung gandum
250g mentega (golden churn)
1 ¾ gelas gula pasir
1 gelas gula pasir (dijadikan gula hangus)
6 biji telur Gred A
500g kismis hitam
4 sudu besar susu pekat manis
1 ½ sudu kecil soda bikarbonat
1 Sudu kecil baking powder
Pakai Loyang size 8”X8” yang telah digriskan dengan mentega
Kertas aluminium untuk tutup atas loyang
Cara – cara membuat:
1) Ayak 500g tepung gandum bersama 1 ½ sudu kecil soda bikarbonat & 1 sudu kecil baking powder.
2) Blender kismis sehingga hancur.
3) Pukul gula dengan mentega sehingga putih, kemudian masukan telur satu persatu dan pukul sampai kembang.
4) Perlahankan kelajuan pemukul, masukan susu pekat manis, kemudian masukan gula hangus dan kismis tadi, gaul sehingga sebati.
5) Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutup Loyang guna kertas aluminium.
6) Kukus sehingga 8jam dengan api sederhana, guna air panas setiap kali hendak menambah air kukusan. Kalau nak lagi senang guna periuk yang besar, tak lah korang nak asyik tambah air panas jer..
Tadaaa dah siap, sebelum potong kena bagi kek sejuk sikit dulu, baru nampak cantik nak potong, yang
CikMelsResepi ni kek dia moist tauu, sesiapa yang share resepi ni jangan lupa credit yerr, selamat mencuba.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan